Türk Gençleri İşsizlik Yüzünden Göç Ediyor

    AB üyesi olmasına rağmen halkın ekonomik sorunlarla boğuştuğu Bulgaristan'da, özellikle Türk gençleri işsizlik sebebiyle yuvasını terk ederken Avrupa yollarına düşüyor. Türk bölgelerindeki işsizlik oranı, Bulgar bölgelerinden çok daha yüksek olması sebebiyle iş bulamayan gençler, Portekiz, İspanya gibi ülkelere giderek kaçak işçi olarak şanslarını deniyorlar.
    Tek geçim kaynağı tarım ve tütün olan Türk ailelerin, tütüne yapılan destekleme de kaldırılınca düştükleri ekonomik sıkıntı, gençlerin köylerini terk etmesine yol açıyor. Türk bölgelerinde köyler artık sadece yaşlıların yaşadığı yerler haline dönüşüyor. Genç nüfusun terkettiği köyler, 50 yaş üzeri vatandaşlara kaldı.

 


    Ahlaki Çöküntü Yaşanıyor

    İş bulma umuduyla değişik Avrupa ülkelerine giden gençlerden bazıları, iş bulamadıkları için organize suç örgütlerinin ağına düşüyor. Bazıları da, zengin Avrupalı gayler ile yaşayarak hayatlarını kurtarmaya çalışıyor. Bulgaristan şehirlerinde bu yaz en fazla dikkati, Avrupa homoseksüellerin çokluğu çekti. Bulgaristan vatandaşı gençlerle birlikte ülkeye gelen Avrupalı homoseksüeller, turist olarak gerçekleştirdikleri gezi bittiğinde, birlikte geldikleri gençlerle ülkelerine dönüyor.
   

    Bulgaristan'da kalan Türk gençlerinin son dönemde organize suç örgütleri tarafından gözde elemanlar arasında yer aldığı da edinilen bilgiler arasında.
   

    Türk gençlerin son dönemde mafya organizasyonlarında daha fazla yer almaya başladığı, kolay kazanç kapısı  olan organize suç örgütlerinin, bütün Bulgaristan gençliğinin özentisi haline gelmesi ise, bir başka sosyal yara olarak ortaya çıkıyor.
Yüksek öğrenimin paralı olduğu Bulgaristan'da, üniversiteli Türk gençleri sayısı hızla düşüyor.

           PARÇALANMIŞ AİLELERİN SAYISINDA ARTIŞ VAR
    Türkiye'ye yaşanan 1989 göçümde parçalanan aileler birleşmeden, şimdi de ekonomik sebeplerle parçalanmış aile sayısı artmaya başlardı. 1989 yılında Türkiye'ye çeşitli sebeplerle göç edemeyen, ancak daha sonra gelerek geçici ikametgah tezkeresi ile ya da sınırdan 3 ayda bir giriş çıkış yaparak yıllardır Türkiye'de kalan yüzbinlerce vatandaşa, bir de Avrupa ülkelerine gidenler eklenince, Bulgaristan'da Türk ailelerinin neredeyse tamamı "dağınık" bir hal aldı. Ailenin bir ferdi Yunanistan'da inşaat işinde çalışırken, diğer ferdi İspanya'da, bir başkası da Türkiye'de bulunuyor. Ekonomik sebeplerle yaşanan bu göçler, uzun vadede aile birliğini de sarsarak, telafisi güç sosyal yaralara yol açıyor. Dış Bulgarlara yönelik önemli bütçelerle yeni eylem planları geliştirirken, Türk ailelerine karşı sessiz kalarak ayrımcı tutumunu sürdürüyor. Türk bölgelerindeki işsizlik oranı %90'ı bulurken, Bulgar bölgelerindeki işsizlik oranının yüzde 10'ların altında gerçekleşmesi ise, Bulgaristan'ın Türklere yönelik izlediği özel politikası olarak yorumlanıyor.