Altı asırlık ahşap ve çivisiz cami onarılıyor
 

    Bulgaristan Kirkovo Belediyesi’ne bağlı Podkova köyünde 6 asırlık Yedi Kızlar Camii nihayet onarılıyor. Uzun zaman yenilenmesi için girişimlerin yapıldığı cami Kirkovo Belediyesi’nin isteği üzerine Bakanlar Kurulu’na bağlı Din Dairesi’nden sağlanan 200 bin leva mali yardımla restore edilmeye başlandı. 16 metrelik kiriş görevini gören kalaslarla ve genelde çivisiz, gereken yerlerde ise yine ahşap çivi biçiminde bağlaçlarla inşa edilen cami, şimdi tamamen yenileniyor. Altı ay içinde tamamlanması beklenen onarımda aslına uygun olarak yapılması ve hiç metal çivi ve beton kullanılmaması öngörülüyor.

 

   Onarım için meşe ağaçlarından elde edilen kalaslar yerleştirilecek. Yerlerinin şaşırılmaması için çıkarılan parçalar teker teker numaralandırılarak özel yerlere yerleştiriliyor. İyice çürümüş olan tahtalar atılacak, bazıları ise özel ilaçlarla muhafazası sağlanarak tekrar kullanılacak. Ustaları, mabedin yapımı için kullanılan çivi ve tahtalara hayran bırakan bu yapı, faal durumda ve her cuma günü etraf köylerden toplanan cemaat ile Cuma namazı kılınıyor. Onarım çalışmaları esnasında geçici olarak ceamat haftalık farz namazlarını komşu Çorbadjiysko köyünde eda edecek. Restorasyonu Evrorest 2002 ve Lotos LM şirketleri üstleniyor. Zaman’a konuşan Kirkovo Belediyesi’nden teknisyen Ferdun Hüsein, 15 metre uzunluğunda kirişin Bulgaristan’da bulunmadığını, bu yüzden birkaç tane kirişin birleştirilerek yerine koyulacağını söyledi. Hüsein, yağmurun malzemeleri etkilememesi için sığınak yaptırıldığını da aktardı.

   Yedi kızın bir gecede yaptığı mabet

   15. yüzyılda yapıldığına dair Osmanlıca kitabesi bulunan Yedi Kızlar Camii’nin eskiden günümüze ulaşan bir de hikayesi bulunuyor. Kendini ibadete ve dine adayan 7 genç kız şimdilerde yok olan bir köyden gelerek buraya cami inşa etmek isterler. Bunun için kendi çeyizlerini satar ve dağlardan büyük ağaçlar getirirler. 15 metrenin üzerindeki bu kirişleri günümüzde bulmak bile zor. Camiyi bir gecede hiç çivi kullanmadan yaptıktan sonra ise kızlar aniden kaybolurlar ve kimse onların izlerini bulamaz.‘Yerel Önemi Olan Kültür Anıtı’ ilan edildiği için tüm çalışmalar Ulusal Kültür Anıtlar Enstitüsü tarafından koordine ediliyor. Kirkovo Belediyesi, projenin tamamlanmasıyla caminin ulusal önemi olan kültür anıtı ilan edilmesi ve turizme açılmasını istiyor.