Türkiye'den 2'nci Çernobil için çıt yok! |
||
Hollanda hükümeti, 2'nci Çernobil kabul edilen Bulgaristan'ın Kozluduy Atom Santrali'nın 2 yıldır kapalı olan 3'üncü ve 4'üncü reaktörlerini açma girişimlerine karşı olduğunu bildirirken, bundan en çok etkilenecek ülke olan Türkiye'den çıt çıkmıyor.
Rusya'nın Avrupa'ya verdiği doğalgazı Ukrayna ile çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle kesmesi üzerine ısınma sorunu yaşayan Bulgaristan, dünyanın potansiyel ikinci Çernobil'i kabul edilen, Türkiye'nin burnunun dibindeki Kozluduy nükleer santralini yeniden açma kararı almıştı.
|
![]() |
|
Ancak bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için Bulgar hükümetinin Avrupa Komisyonu'ndan onay alması gerekiyor. Hollanda karşı çıkıyor, Türkiye susuyor Hollanda hükümeti, Bulgaristan'ın Kozluduy Atom Santralının 2 yıldır kapalı olan 3'üncü ve 4'üncü reaktörlerini yeniden devreye sokma girişimlerine karşı olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, Temsilciler Meclisi'nde Yeşil Sol tarafından bu konuda yöneltilen soruya verdiği yanıtta, Bulgaristan'ın Kozluduy'un kapalı olan reaktörlerini yeniden faaliyete geçirme fikrini "doğru bulmadığını" söyledi. Bakan Verhagen, Avrupa Komisyonu'na bu konuda henüz resmi başvuru gelmemekle birlikte, AB'nin santralın açılması yönünde olumlu yanıt vereceğine inanmadığını ifade etti. Bulgaristan Parlamentosu'nun, Kozluduy Atom Santralının 2007 yılında, Avrupa Birliği'nin isteği doğrultusunda kapatılan 3'üncü ve 4'üncü reaktörlerinin yeniden devreye sokulması için hükümete yetki veren tasarıyı geçen cuma günü kabul ettiğini anımsatan Verhagen, reaktörlerin yeniden açılmasının Bulgaristan'ın AB'ye giriş sözleşmesine aykırı olduğunu belirtti. "Çok zorunlu durumlarda açılabilir" Bulgaristan'ın bu reaktörlerin kapatılması karşılığında AB'den 500 milyon euro destek aldığını ifade eden Verhagen, AB'ye üyelik sözleşmesinin "çok zorunlu durumda" Bulgaristan'a reaktörleri açma hakkı tanıdığını, ancak şu anda gaz krizinin çözülmesiyle böyle bir zorunlu durumun olmadığını kaydetti. Bulgaristan, kısa süre önce Rusya ile Ukrayna arasında ortaya çıkan doğal gaz anlaşmazlığı dolayısıyla bir süre doğal gaz alamamış ve enerji sıkıntısına düşmüştü. Bulgar gazetesinin iddiası Bulgaristan'da İngilizce olarak yayınlanan Bulgaria Gazette'nin haberine göre ise, Avrupa Birliği Komisyonu, Kozluduy’un üçüncü ve dördüncü ünitelerinin açılmasına onay verdi. Söz konusu iddianın Avrupa Parlamentosu’nun Bulgaristan Raportörü Geoffrey an Orden tarafından da doğrulandı ifade edildi. Türkiye'den çıt yok Dünyanın en riskli nükleer santralı olarak gösterilen Kozluduy’da 28 Ağustos 2002’de meydana gelen kazada radyasyonun dışarı yayılması son anda önlenmişti. Çernobil’in bir benzeri olan ve eski teknolojiyle çalışan, Türkiye’ye 540 kilometre mesafedeki santral, uzmanlarca yanıbaşımızda her an patlamaya hazır tehlike olarak gösteriliyor. Tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye'den Kozluduy Atom Santrali'nin açılmasına karşı olunduğu yönünde resmi bir açıklama gelmedi. |
||