Hükümet kurma yetkisini alan Borisov, kabineyi bu hafta açıklıyor
 

    Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, yeni hükümeti kurma yetkisini GERB lideri ve Başbakan adayı Boyko Borisov’a verdi. Anayasa’ya göre hükümet kurma yetkisini alan Borisov’un yedi günlük süre içinde Bakanlar Kurulu üyelerini sunması gerekiyor. Bunun gerçekleşmemesi durumunda Cumhurbaşkanı, seçimlerde ikinci en fazla oyu alan partiye hükümeti kurma yetkisi verecek. Yetkiyi alan Boyko Borisov, yasal süre dolmadan hükümeti kuracağını açıkladı. Hükümeti kurma yetkisini aldıktan sonra açıklama yapan Borisov, halkın kendilerine gerekli desteği verdiğini savunarak sadece GERB olarak hükümeti kuracaklarını söyledi.

 

   Buna ‘azınlık hükümeti’ denmesinin doğru olmadığını vurgulayan Borisov, GERB’in normal bir hükümet kurması için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu ve 116 milletvekili çıkardığını, diğer partilerden isteyenlerin bu hükümeti destekleyebileceklerini söyledi.

   Azınlık hükümeti kurmanın Bulgaristan adına risk oluşturacağı yönündeki eleştirilere cevap veren Borisov, GERB’in 116 milletvekili çıkardığını, ikinci sıradaki partinin 40 milletvekili aldığını, bunun çoğunluk olduğunu ve bu nedenle hükümeti kurmak için çoğunluğa sahip olduklarını dile getirdi.

   Adalet Bakanı olarak Yambol Milletvekili Anastas Anastasov’un olabileceği yönündeki haberleri değerlendiren Borisov, şu ana kadar dört bakanın isminin kesinleştiğini, bunların İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, Maliye Bakanı Simeon Dyankov, Yordanka Fındıkova Eğitim Bakanı ve Vecdi Raşidov Kültür Bakanı olduğunu söyledi. Borisov, yeni hükümette bakanlık sayılarının da azaltılacağını vurguladı.

   GERB, hükümet riskini tamamen kendisi alıyor GERB, yeni hükümette bakanlık isteyen Sinyata Koalitsia ile koalisyona gitmeyip tek parti olarak hükümet kurmayı kararlaştırdı. Borisov, Sinyata Koalitisia ya bakanlık vermemeyi planlarken, Kostov’un ise en az bir bakanlık verilmesi için lobi faaliyeti yürüttüğü kaydedildi. Boyko Borisov, sağda birlik olarak diğer partilerle parlamento çoğunluğunu oluşturmak için memorandum imzalayacak. GERB, Sinyata Koalistsia, RZS ve Ataka’ya sunduğu memorandumda, kurulacak hükümetin, Bulgaristan’ın Avrupai kalkınması için siyasi bir proje olduğu ve bu projeyi 41. Meclis’te yer alacak partilerin ulusal çıkar olarak bunu desteklemeleri istendi. Bu memorandum ile ülke ekonomisinin başarılı bir şekilde kalkınmasını, ülke vatandaşlarının ve Avrupalı ortakların güveninin yeniden kazanılmasının hedeflendiği savunuldu.

   Sinyata Koalitsia ve RZS, yaptıkları değerlendirmelerde sunulan memorandumu imzalamayacaklarını açıkladı. Sinyata Koalitsia, GERB’in önerdiği memorandumu imzalamadan da hükümete destek vereceğini açıkladı. Martin Dimitrov ve İvan Kostov, memorandum imzalamaya gerek olmadığını, memorandumun içeriğinin koalisyonun hedefi ile örtüştüğünü savundu. RZS, memorandumda Ataka’nın da imzasının bulunacağını ve bunun partinin Avrupalı ortakları tarafından kabul edilemez olduğunu kaydetti. Ataka ise, memorandumu imzalayacağını ve Borisov’un kuracağı hükümeti destekleyeceğini açıkladı. İvan Kostov, ‘GERB memorandumlu veya memorandumsuz hükümet için güvenoyunu alacak. Herkes destek vereceğini açıkladı. Bazıları seçmenin güvenini sarsacak faaliyette bulunursa bu memorandum dört yıllık görev süresini dolduracağını garanti etmiyor. Bir belge ile önceden dört yıllık destek sağlanmaz. Memorandum ile sadece hedeflerde anlaşma sağlanabilir.’ şeklinde konuştu.

   GERB Başkanı Tsvetan Tsvetanov, koalisyon hükümetlerinin Bulgaristan’da genel olarak başarılı kabul edilmediklerini savunarak koalisyona gitmemelerinin sebebini açıkladı. Tsvetanov, ‘Biz 1,6 milyondan fazla seçmenin oyunu alarak koalisyon istenmediğini kabul ettik ve iktidarın tüm sorumluluğunu almayı uygun gördük.’ açıklamasında bulundu. Uzmanların hükümette yer alacağı yönündeki söylentilere de Tsvetanov, diğer partilerden uzmanların hükümette yer alma hakkının bulunduğunu belirtti.

   Borisov, diğer partiler ile bakanlık görevi için görüşmeye hazır olduğunu, ancak sadece bu görev için uzman kişilerin tavsiye edilmesi durumunda bu görüşmenin gerçekleştireceğini kaydetti. Borisov ayrıca, yeni hükümetin içeriğinin belli olduğunu ve kabinede çok iyi uzmanların bulunduğunu aktardı.

   Borisov’un diğer partilerle koalisyona gitmeden hükümet kuracağını açıklamasına rağmen diğer sağ partiler de yeni hükümette görev alabilmek için görüşmeler sürüyor. SDS Başkanı Martin Dimitrov, yeni kabinede SDS’den bakanların da yer alabileceğini vurguladı. İstikrarlı yönetimin sadece istikrarlı siyasi çoğunluk ile sağlanabileceğini kaydeden Dimitrov, çoğunluğun olmaması durumunda BSP ve DPS’nin yeniden iktidara gelebileceğini, bu nedenle SDS’nin her durumda GERB’e destek vereceğini söyledi.

   BSP, Borisov’un kuracağı hükümeti desteklemeyeceğini açıkladı. BSP’den Angel Naydenov ve Mihail Mikov, GERB’in oluşturacağı kabinenin sağ siyaset yürüteceğini, BSP’nin ise sol parti olduğunu ve bu durumda partilerin çıkarlarının çelişeceğini vurguladı. DPS’den Lütfi Mestan da destek için ilk önce kabinede yer alacak isimlerin belirlenmesi gerektiğini ve ayrıca GERB’in Ataka’nın fikirlerini destekleyip desteklemeyeceğinin bilinmesi gerektiğini söyledi. Mestan öte yandan GERB’in başarısını kabul ettiklerini vurguladı.

   Meclis Başkanı Tsaçeva: Yabancı kartlarla oy kullanılmayacak Seçimlerin ardından belirlenen milletvekillerinden oluşan 41. Meclis çalışmalarına başladı. 14 Temmuz’da açılan Meclis’te GERB milletvekili Hukukçu Tsetska Tsaçeva, Meclis Başkanı seçildi. Tsetska Tsaçeva, başkanlık için yapılan oylamada 227 evet ve 3 çekimser oy aldı. Borisov, daha önce yaptığı açıklamada, kadınlar ile daha iyi çalışıldığı için kadın başkanın olmasının iyi olacağını savunmuştu.

   Milletvekilleri ayrıca Meclis’e giren her partiden bir kişi olmak üzere altı başkan yardımcısını da seçti. Buna göre GERB’den Lıçezar İvanov, BSP’den Georgi Pirinski, DPS’den Hristo Biserov, Ataka’dan Pavel Şopov, Sinyata Koalitsia’dan Ekaterina Mihaylova ve RZS’den Atanas Semov başkan yardımcıları olarak görev yapacak.

   Yeni Meclis Başkanı Tsetska Tsaçeva, seçmenlerin kime oy verdiğinin fark etmediğini, seçmenlerin daha iyi bir yaşam istediklerini söyledi. Seçmenlerin oturum salonlarının boş olmasını ve yabancı kartla oy verilmesini kabul etmediklerini savunan Tsaçeva, daha fazla çalışma ve daha fazla disiplin gerektiğini, parlamentodaki komisyonlara daha fazla sivil toplumun katılımı ile halkın daha fazla temsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Tsaçeva şöyle devam etti: ‘İlerleme kaydedilmesi için bizden daha fazla çalışma, disiplin ve yenilik isteniyor. Doğruluk, diyalog ve fedakarlık duyguları ile bize verilen güveni koruyacağımıza eminim.’